Je schapenvacht in de sneeuw! Waar is dat nou goed voor?

Artikel 12 van 13

We mogen blij zijn als we een keertje sneeuw hebben in Nederland, want dit is niet alleen goed nieuws voor kinderen en sneeuwliefhebbers, ook schapenvachten worden er blij van! Zodra er een klein laagje sneeuw ligt zie je op social media al veel foto's voorbij komen met sneeuw happende schapenvachten. Maar waarom leg je eigenlijk een schapenvacht in de sneeuw?

Natuurlijke reiniging in de sneeuw

Sneeuw geeft je schapenvacht een uitstekende en natuurlijke reiniging. Het absorbeert vuil en laat geurtjes verdwijnen als sneeuw voor de zon. ;-) En aangezien de meeste schapenvachten niet gewassen kunnen worden, is dit dus het moment om je schapenvacht buiten in de sneeuw te leggen en goed te reinigen.

Hoe ga je te werk?

Er zijn wel een aantal punten waar je op moet letten wanneer je schapenvachten wilt reinigen in de sneeuw.

- Komt het sneeuw nog lekker uit de lucht vallen, wacht dan nog even tot het stopt met sneeuwen. Dit is belangrijk om te voorkomen dat de leerzijde van schapenvachten nat wordt.

- Kun je niet wachten tot het stopt met sneeuwen? Dek de schapenvacht toe en doe dit bijvoorbeeld met een dikke wollen deken, dan frist deze ook lekker op.

-Druk de vacht dan met de haren (wolzijde) goed aan in de sneeuw. Heb je een vilten schapenvacht (een vacht met een wollen achterzijde) dan hoef je deze niet toe te dekken.

-Laat de vacht vooral niet te lang liggen en houd goed in de gaten of de huid echt niet nat wordt. Ook al heb je na een half uurtje een fris resultaat, laat toch de vacht zo lang mogelijk liggen voor het beste resultaat. Let er wel op dat het niet gaat dooien, want dan zou de schapenvacht nat kunnen worden.

- Haal de vacht uit de sneeuw en klop deze goed uit. Het vuil kun je waarschijnlijk zien liggen in de sneeuw. Naast een mooi schoon vachtje zul je ook merken dat de vacht weer lekker zacht is geworden.

-Is de leerzijde per ongeluk toch nat geworden? Pak de schapenvacht dan voorzichtig op en laat het langzaam opdrogen. Wanneer deze zijde te snel opdroogt, kan deze stug worden en zelfs scheuren. Dat zou natuurlijk ontzettend jammer zijn!

-Tijdens het drogen rek je de leerzijde regelmatig op en wanneer deze droog is, vet hem dan in met een neutraal ledervet, bijvoorbeeld zadelvet. 

- Wil je de schapenvacht weer helemaal weer als nieuw maken? Borstel deze dan voorzichtig door met een grove kam of borstel. Een speciale schapenvacht borstel kan hierbij gebruikt worden maar is niet noodzakelijk. 

Deze natuurlijke reinigende methode werkt ook heel goed voor wollen dekens of bijvoorbeeld dikke wollen vesten. Sneeuw is dus niet alleen heel leuk maar ook nog eens heel nuttig.

Wij wensen je heel veel sneeuwpret toe!

Aandachtspunten: 
-Controleer regelmatig je schapenvacht.
-Laat je schapenvacht niet een hele nacht in de sneeuw liggen. De kans dat de leerzijde dan nat wordt is zeer groot. 
-Leg je schapenvacht nooit op of in de buurt van een verwarmingsbron te drogen. 


 

 

 

 

Openingstijden

Let op: wij verkopen onze producten vanaf heden niet meer online.

U kunt onze winkel bezoeken op afspraak of tijdens onderstaande openingstijden:

Vrijdag 19 april
11:00 tot 14:00u

Zondag 28 april
12:00u tot 16:00u

meer openingstijden...


 

Instagram

Volg ons ook op Instagram en blijf op de hoogte van onze acties, huidige collectie en reguliere openingstijden. 

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Vanaf heden zijn de deuren van onze webshop gesloten. Uiteraard blijven jullie van harte welkom in onze fysieke winkel waar we jullie blijven voorzien van mooie wollen producten en advies.

© 2016 - 2024 De Wildakker | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel