4 Keer waarom wol kan kriebelen op de huid.

Artikel 13 van 13

Draag je je favoriete wollen trui niet meer, omdat het zo kriebelt? We krijgen vaak de vraag of de wol van een specifiek product uit onze webshop kriebelt. Het antwoord hierop is helaas niet zo gemakkelijk, omdat de kriebelfactor per persoon verschillend is. Wat voor de één voelt als een kriebeltrui, is voor de ander juist wel (ver)draagbaar. Bovendien ligt het ook aan het soort wol dat je draagt. We vertellen je 4 keer waarom wol kan kriebelen op de huid. 

wollen kriebeltrui.jpg

1. Gevoelige huid 

Heb je een gevoelige huid of last van huidproblemen, dan kun je sneller last ervaren van het gekriebel van wol. Maar het tegenovergestelde kan ook voorkomen. Sommige mensen met huidproblemen ervaren juist wel een positief effect door het dragen van wol. Dit komt doordat wol een ventilerende eigenschap heeft en hiermee de huid niet afsluit. 

2. Verschillende soorten wol

Uiteraard ligt het niet alleen aan de huid of wol kriebelt. Er bestaan diverse soorten wol met verschillende vezeldiktes. De vezels van wol kunnen behoorlijk variëren in dikte, van 10 micrometer tot wel 40 micrometer. Hoe dikker de wol, hoe meer de wol kan gaan kriebelen. Gekriebel wordt meestal ervaren vanaf 28 micrometer, dit wordt ook wel het jeukpunt genoemd. 

Micrometer per wolsoort:

Merinowol18 tot 24 micron
Alpacawol16 tot 27 micron
Gotlandwol – 28 tot 32 micron
Schoonebeeker Heideschaap 30 tot 36 micron
Texelaar – 26 tot 34 micron

Het merinoschaap geeft de fijnste wol en wordt ervaren als niet kriebelend. Daarom is deze wol uitermate geschikt om te dragen. Ook wol van de alpaca is fijn en wordt als niet kriebelend ervaren. Lamswol is wol die wordt gewonnen tijdens het scheren bij de allereerste scheerbeurt van het schaap. Deze vezel is veel fijner en dus minder kriebelend dan die van volwassen schapen. Nadeel van lamswol is wel dat deze vezel iets zwakker is en daardoor eerder zal pluizen dan gewone scheerwol. 

Lees ook eens ons blog >> Heeft wol ook nadelen?

micron per wolsoort.jpg

3. Manier waarop wol gesponnen is

Het is niet per definitie zo dat grove vezels altijd snel of meer kriebelen. Het ligt ook vaak aan de manier waarop de wol gesponnen is. Wanneer wol te strak is gesponnen is, kan de vezel open gaan staan en irritatie aan de huid geven. In onze webshop vind je merken van goede kwaliteit waarbij je ervan uit kunt gaan dat de wol met zorg is gesponnen en verwerkt tot het eindproduct.

wol spinnen.jpg

4. Lanoline allergie 

Reageer je heel heftig op het dragen van wol, dan kan het ook zijn dat je een lanoline allergie hebt. Lanoline is het wolvet van het schaap. Ben je allergisch voor lanoline? Kies dan voor het dragen van pure alpacawol. Alpacawol bevat namelijk geen lanoline. Check wel even bij alle producten gemaakt van alpacawol het label. Vaak zijn deze producten gemaakt van een wolmix waarin ook schapenwol is verwerkt. 

>> Kijk hier voor meer blogs over wol <<

Bewaren

Openingstijden

Let op: wij verkopen onze producten vanaf heden niet meer online.

U kunt onze winkel bezoeken op afspraak of tijdens onderstaande openingstijden:

Vrijdag 19 april
11:00 tot 14:00u

Zondag 28 april
12:00u tot 16:00u

meer openingstijden...


 

Instagram

Volg ons ook op Instagram en blijf op de hoogte van onze acties, huidige collectie en reguliere openingstijden. 

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Vanaf heden zijn de deuren van onze webshop gesloten. Uiteraard blijven jullie van harte welkom in onze fysieke winkel waar we jullie blijven voorzien van mooie wollen producten en advies.

© 2016 - 2024 De Wildakker | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel