Heeft wol ook nadelen?

Artikel 11 van 13

Wol is een natuurlijk materiaal en staat bekend om zijn veelzijdige eigenschappen.

Wol isoleert, neemt vocht op, is elastisch en water- en vuilafstotend. Wol is tevens antibacterieel, neutraliseert geurtjes en beschermt tegen UV-straling. Klinkt goed toch? Maar toch zijn er nog veel mensen die denken/vinden dat wol vele nadelen kent. Wol kriebelt, kun je niet wassen, het pilt, pluist en vervilt. Wij leggen de 'nadelen' van wol uit en geven tips om wol goed te onderhouden, zodat je er langer plezier van hebt. 

Wol kriebelt

Wol is een natuurlijk materiaal en lekker warm, maar er zijn ook veel mensen die negatief kijken naar wol, omdat ze verwachten dat wol kriebelt. Dit geldt niet voor alle soorten wol. De vezels van wol variëren namelijk in dikte van 10 tot wel 40 micrometer. Hoe dikker de wol hoe meer de wol gaat kriebelen. De meeste mensen ervaren het gekriebel van wol vanaf 28 micrometer, dit wordt ook wel het jeukpunt genoemd. Het merinoschaap geeft de fijnste wol en wordt ervaren als niet kriebelend, daarom is wol van het merinoschaap uitermate geschikt om te dragen. Wol kriebelt dus niet per defintie en ook is het afhankelijk van je eigen gevoeligheid.
Wil je hier meer over weten? Lees dan ook ons blog >> 4 keer waarom wol kan krieblen op de huid.

 

Wolwas 

Veel mensen denken dat wol gaat stinken en niet hygiënisch is, omdat je het niet kunt wassen. Maar wist je dat wol juist wel heel hygiënisch is? Wol heeft namelijk een zelfreinigend vermogen en een antibacteriële werking, dus het is juist een van de meest hygiënische materialen die we kennen. Je kunt wol heel gemakkelijk opfrissen door het een poosje buiten (bij voorkeur in de mist) te hangen. Wil je wol toch liever wassen? Kies voor een wolwasprogramma, gebruik een wolwasmiddel en was de wol op 30 graden met lage centrifuge stand. 

100% wollen sokken slijten sneller

Door de drukpunten van de voeten, zoals bijvoorbeeld de hielen, slijten sokken gemaakt van 100% wol sneller. Een goed alternatief voor 100% wollen sokken zijn sokken met een mix van materialen die zorgen voor een goede pasvorm en bovendien veel slijtvaster zijn waardoor je langer plezier hebt van sokken. Wil je toch liever 100% wollen sokken dragen, was ze dan niet te vaak, maar hang ze (in de mist) buiten. Zorg er ook voor dat je voeten vrij zijn van eelt om sneller slijtage te voorkomen en wissel vaak genoeg af met een ander paar wollen sokken. Heb je toch een gat in je wollen sok gelopen dan kun je deze repareren met stopwol. De reparatiekit Wimpy van Nederlandse ontwerpster Foekje Fleur bevat alle materialen en uitleg om te leren stoppen.
 

Wol pilt en pluist

Wol pilt en pluist sneller dan een synthetische vezel, maar dat is juist ook wel weer kenmerkend voor wol. Het is een natuurlijk product waar niets of nauwelijks iets aan toegevoegd is, waardoor sneller slijtage en/of pluizen kan ontstaan. Je kunt de pluisjes met de Gleener pluiskam verwijderen. De Gleener is de pluisverwijderaar onder de pluisverwijderaars, ligt door het ergonomische ontwerp prettig in de hand en wordt geleverd met drie verschillende opzetstukken:

  • Grof: geschikt voor dikke wollen stoffen, tapijten, grove gebreide sjaals en meubelbekleding van zwaardere stoffen
  • Medium: geschikt voor materialen zoals kasjmier, merinowol en andere fijnere wolsoorten
  • Fijn: geschikt voor lichtgewicht zomerbreisels, t-shirts, zijde en andere kwetsbare stoffen

Doe dit wel voorzichtig, een natuurlijke vezel is kwetsbaar en kan snel beschadigen. 

Motten in wol 

Het zijn niet de motten, maar de larven van de motten die de wol aantasten. De motten leggen de eitjes op een donkere plaats waar ze niet gestoord kunnen worden, zoals bijvoorbeeld in een kledingkast. De eitjes kunnen zich lekker nestelen in de wol en komen vervolgens uit, waardoor de larven ongestoord hun gang kunnen gaan en de gaatjes in wollen producten kunnen veroorzaken. Zorg dat wol goed schoon wordt gemaakt, lucht je kast regelmatig en laat zonlicht binnen. Ze houden namelijk niet van zonlicht en verstoring. Is je wol aangetast? Laat het buiten in de zon hangen, leg het 4 dagen (in een gesloten zak) in de diepvries of breng het naar de stomerij (check hiervoor het waslabel). Wanneer je wollen producten voor lange tijd wilt opbergen, doe het in gesloten plastic zakken en berg het op. Motten houden niet van geuren zoals lavendel of cederhout deze kun je bij de wol leggen om motten te weren.
 

Schapenvacht vervilt door het gebruik

Een schapenvacht kan sneller vervilten door het gebruik. Dit kun je zien als een nadeel, maar anderzijds is het ook de charme van een schapenvacht. Het zijn natuurlijke stoffen die niet of nauwelijks bewerkt zijn om er langer mooi uit te laten zien. Een vervilt schapenvacht kun je voorzichtig uitkammen met een grove (honden)borstel, even buiten laten luchten (in de mist) en de vacht is weer als nieuw. 

Openingstijden

Let op: wij verkopen onze producten vanaf heden niet meer online.

U kunt onze winkel bezoeken op afspraak of tijdens onderstaande openingstijden:

Vrijdag 19 april
11:00 tot 14:00u

Zondag 28 april
12:00u tot 16:00u

meer openingstijden...


 

Instagram

Volg ons ook op Instagram en blijf op de hoogte van onze acties, huidige collectie en reguliere openingstijden. 

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Vanaf heden zijn de deuren van onze webshop gesloten. Uiteraard blijven jullie van harte welkom in onze fysieke winkel waar we jullie blijven voorzien van mooie wollen producten en advies.

© 2016 - 2024 De Wildakker | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel